Groen doen

Dit keer een blogje over de kleur groen. ‘Wat valt dáár nu over te vertellen?’, hoor ik je denken. Wel, genoeg. Wat is bijvoorbeeld het verhaal rondom de Green Man, die je overal in Britse kathedralen ziet? En wist je dat er een groen wezen voorkomt in de Arthurlegendes?

We gaan eerst eens kijken naar die Green Man, ofwel Groene man (ja echt!) of ‘bladmasker’. Dit is een beeldhouwwerk van een man met een open mond waaruit takken en bladeren groeien. Waar hij voor staat, daar is men het nog niet over eens. De één zegt dat het een symbool is voor mannelijke energie, de ander zegt dat het een vruchtbaarheidssymbool is en weer iemand anders denkt dat het een afschrikmiddel is voor boze geesten. Het enige dat zeker is, is dat de Green Man pas na 1939 Green Man is gaan heten. In dat jaar schreef Lady Raglan een artikel met een bedenkelijke theorie over hem en langzamerhand kreeg deze naam meer bekendheid. Nog een mysterieus feitje: de Green Man, dus mét bladeren en takken uit zijn mond, komt niet voor in Britse mythes of legendes. Waarom hij dan toch zo vaak is afgebeeld? Tja. God only knows. Lost in the mists of time.

Verleggen we onze focus naar een andere groene figuur: de Green Knight. In één van de verhalen over de Ridders van de ronde tafel komt er op Nieuwjaarsdag een groene ridder binnenrijden in Camelot, net voordat Arthur en zijn ridders feest gaan vieren. In een onvervalst staaltje ‘wie heeft de langste’ vraagt de ridder of iemand hem wil onthoofden. De winnaar krijgt de bijl, onder voorwaarde dat de ridder dan een jaar later bij diegene hetzelfde mag doen. Uiteindelijk meldt ridder Gawain zich. Hij onthoofdt de ridder, die helemaal niet doodgaat, maar Gawain aan zijn belofte herinnert. Vervolgens rijdt deze ridder Camelot weer uit. Wat volgt is een hoofs verhaal over eer en trouw, met een verrassend eind. Wat dit verhaal interessant maakt, is de kleur groen: die staat waarschijnlijk voor de natuur. De groene ridder komt het feest zomaar verstoren, wat je zou kunnen interpreteren is dat je als mens je gang wel kunt gaan, maar dat de natuur een kracht is waar je niet omheen kunt.

Goed, dat de Green Knight dus eigenlijk de natuur is, dat zou je kunnen bewijzen. De oorsprong van de Green Man is daarentegen dan weer veel vager. O man, zou het niet gewoon veel fijner zijn geweest als ze in de Middeleeuwen alles heul, maar dan ook eg wel heul secuur hadden vastgelegd? Daar zou je historici nu een heel groot plezier mee doen…

Bronnen:

This entry was posted in Blog 2018. Bookmark the permalink.