To tea or not to tea

Sommige mensen houden ervan: scones, sandwiches, thee, een zonovergoten Engels landschap (heus, het bestaat echt!), dames in hoeden en zomerjurken. Yeap, guilty as charged – ik vind dat ook helemaal top!

Maar goed, nu waar het in dit blogstukje echt om draait: hoe heet het bovenstaande beeld nou eigenlijk? In Nederland zeggen we er ‘high tea’ tegen. Maar als men het in Engeland over ‘high tea’ heeft, betekent dat meestal een warme maaltijd rond een uur of vijf ‘s middags. ‘High tea’ wordt in die zin vooral in Noord-Engeland en Schotland gebruikt.

Dus dat is niet het begrip waar we naar op zoek zijn. U zegt? ‘Afternoon tea’? Ja! Dat is het juiste begrip. De ‘afternoon tea’ is dus dat heerlijke maaltje met thee, scones en sandwiches. Deze gewoonte werd begin 19e eeuw door een Engelse aristocrate bedacht en is langzaamaan uitgegroeid tot een van die typisch Britse tradities.

Een andere Britse traditie is de ‘cream tea’. Dit is een minder uitgebreide variant van de afternoon tea. Bij een cream tea krijg je thee en scones met ingedikte room (clotted cream) en jam. Deze traditie stamt uit het zuidwesten van Engeland en staat ook wel bekend als ‘Devon cream tea’. Er is trouwens bij onze Britse buren al heel lang een soort half-serieuze discussie gaande of de jam nou eerst op de scone moet, of juist de room. Ze zijn er nog steeds niet uit.

Maar ben je dus bij onze Britse vrienden aan de overkant van de Noordzee en is thee je ding, doe dan ook eens een afternoon tea. Houd er wel rekening mee dat je moet reserveren en dat je er niet in je afritsbroek/oude spijkerbroek naartoe kan. Wel anders dan in Nederland: ben je een vent en denk je dat je niet met goed fatsoen aan de afternoon tea-dis kunt verschijnen, want ‘dat is toch meer iets voor vrouwen’? Think again. Je kunt er prima met je vrouw/vriendin/partner naartoe; ik heb regelmatig gemengde groepen en stelletjes hun tanden in een scone zien zetten tijdens een afternoon tea.

 

Bronnen:

http://www.historic-uk.com/CultureUK/afternoon-tea/

http://resources.woodlands-junior.kent.sch.uk/customs/questions/food/tea.htm

http://britishfood.about.com/od/faq/f/highteavafttea.htm

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2014/jun/12/how-to-eat-cream-tea-scones-jam

This entry was posted in Blog 2016. Bookmark the permalink.